Права детета су људска права

Tema:

Права детета у дигиталном добу

Тема:

Права детета у дигиталном добу

Да ли права детета важе у дигиталном свету?  Права детета прописана Конвенцијом о правима детета, односе се и на дигитално окружење.

Конвенција о правима детета – најважнији међународни документ којим се штите права детета; обавезујући за све земље потписнице, укључујући и Србију – усвојена је 1989. године, у време када је интернет још увек био у раној фази развоја.

Уместо питања да ли права детета важе и у дигиталном свету,  покренуто је друго: како осигурати пуно поштовање права детета у дигиталном свету.

Уместо питања да ли права детета важе и у дигиталном свету,  покренуто је друго: како осигурати пуно поштовање права детета у дигиталном свету.

Интернет је отворио бројне могућности за угрожавање права детета, пркос чињеници да на интернету има све више садржаја коју су намењени деци, а који им нису увек и примерени.

Ризици и кршења права детета на интернету

РизикПраво детета
Изложеност дигиталном насиљу (увреде, претње, уцене…)Члан 19. Право детета да буде заштићено од свих облика, насиља, злостављања и занемаривања.
Говор мржње, стереотипи, предрасуде…Члан 2. Право детета да буде заштићено од дискриминације
Изложеност непримереним садржајима (порнографија, коцкање…) Контакти са злонамерним особамаЧлан 34. Право детета да буде заштићено од сексуалног искоришћавања, проституције и порнографије. Члан 35. Право детета да буде заштићено од трговине и отмице.
Злоупотреба личних података и идентитетаЧлан 16. Право детета на заштиту приватности, достојанства, части, угледа и личног интегритета.

Члан 29. Конвенције – право детета на квалитетно образовање, које подразумева и  стицање вештина дигиталне писмености, једне од кључних компетенција у дигиталном добу.

Одговорност државе и одраслих у остваривању права детета у дигиталном свету

  • Да осигурају адекватну заштиту и подршку деци да несметано уживају своја права и у дигиталном свету.
  • Одговорност образовног система – да пружи деци могућност да у оквиру редовног образовања стекну вештине и знања која ће им помоћи да безбедно користе Интернет и дигиталне уређаје и ставе њихове позитивне аспекте у функцију учења и развоја.
  • Сарадња са родитељима

         У последњим Закључним запажањима (Закључна запажања о комбинованом другом и трећем периодичном извештају Републике Србије) Комитет за права детета изразио је забринутост због:

  • распрострањених случајева насиља над децом на интернету, и у складу са тим наложио РС да ојача националне програме за решавање проблема насиља у школама уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, како би се успоставили стандарди, саветовање и стручна провера насиља у школама и да обезбеди обуку, укључујући и родитеље, о ризицима насиља на интернету.
  • Један од главних изазова у дигиталном окружењу јесте осигурати право детета на адекватан и безбедан приступ дигиталним уређајима и интернету, информацијама,као и квалитетним садржајима прилагођеним деци.
  • Од посебне је важности поштовати, заштитити и осигурати право детета на приватност и заштиту личних података, у контексту коришћења дигиталних уређаја и интернета
  • Право деце на заштиту од ризика на интернету – изложеност непримереним садржајима, комерцијална експлоатација, злоупотреба деце у сврхе рекламирања и маркетинга, сексуално искоришћавање, педофилија, трговина и друге врсте ризика – поставља се као императив дигиталног доба.
Неретко чак и сами родитељи, којима је највише стало до добробити деце, својим понашањем, нпр. дељењем фотографија деце на интернету (тзв. шерентинг), несвесно излажу децу бројним ризицима, истовремено кршећи њихово право на приватност.

Стога, одговорност одраслих – родитеља, васпитача, наставника, „произвођача” интернет садржаја за децу, креатора интернет политика, доносиоца одлука – јесте да осигурају деци адекватну заштиту и подршку да несметано уживају своја права у дигиталном свету

За оне који желе да сазнају више – линкови:

Албум дечјих права         

Конвенција о правима детета

Нове препоруке о правима детета у дигиталном окружењу

Growing Up Digital (Дигитална конвенција, стр. 17)         


Врх Стране

Избор теме: