Права детета су људска права

Еколошка организација EcoSync

Немања Ристић, оснивач Еколошке организације – EcoSync

Као организација налазимо се у раној фази развоја, претпостављамо да нас као и друге организације на самом почетку свог деловања, муче слични проблеми, финансије. Изградња интернет презентације свог деловања, односно прављење сајта, важан је корак ка видљивости. Међутим, поред овог проблема, приметили смо да у нашој средини млади нису дошли до изражаја и да се њихов глас не чује довољно. Сходно томе, дошли смо на идеју да наш будући сајт постане место на којем ће млади моћи да искажу своја мишљења и запажања о теми која је важна за свакога од нас, а то је животна средина.

На сајту наше организације, млади из основних школа у Јагодини имаће своју страницу, свој блог. Месечно ћемо прикупљати радове ученика и објављивати на сајту, на тај начин, омогућићемо им да постану активни учесници локалне заједнице и да њихова реч добије на значају. Поред дела са блогом, ученици ће имати прилику да се додатно едукују на стају. Страница са едукацијом, биће одлична могућност да допуне знања из различитих области и питања која се тичу животне средине. На тој страници ће експерти из области животне средине качити текстове које ће млади и деца користити. Већ сада можемо се похвалити да ће два професора са Универзитета у Београду, Географског факултета послати своје радове. Такође, наша организација ће дати свој допринос, јер у својим редовима има три мастер аналитичара заштите животне средине.

Поред сајта и прилике да се на том месту млади искажу, нашој организацији су млади увек у фокусу. Кроз већ реализоване пројекте и будуће актиности младима у Јагодини нудимо бројне и различите могућности како да сазнају више о нашој животној средини, како је чувати, због чега и од кога. У мају смо одржали наш први еколошки камп под називом „Учионица природе: Буђење еколошке свести“, учесници кампа били су студенти Факултета педагошких наука у Јагодини. Активности су траје три дана, првог дана смо обилазили СПР Брзанско моравиште и Кочин храст, где смо младима показали како се и на који начин реализује заштита природе и који је значај те заштите. Другог дана проф. др. Александар Ваљаревић је одржао два предавања студентима о методама у истраживању животне средине и геоекологије. Учесници су, након тога, обишли Парк Факултета и Спомен парк Руско гробље, прошетали „Стазом здравља“ и дебатовали о значају урбаних зелених површина и настави ван учионице.  Последњег дана кампа сумирани су утисци и подељене захвалнице учесницима. Студенти су упознати са еколошким активизмом и позвани су да узму активно учешће у активностима заштите и очувања животне средине. Договорене су и будуће активности на обострано задовољство. За реализацију нашег кампа заслужне су и професорке Факултета педагошких наука, др Јелена Младеновић и др Светлана Ћурчић, које су својим залагањем у великој мери допринеле успешности кампа.

Као доказ посвећености младима и подизању еколошке свести међу младима, можемо се похвалити да смо постигли сарадњу са свих пет основних школа у Јагодини, гимназијом Светозар Марковић и Факултетом педагошких наука у Јагодини. У наредном периоду у сарадњи са школама и факултетом, планирамо бројне пројекте који ће за циљ имати јачање еколошке свести међу младим и њихово веће ангажовање у локалној заједници.

Еколошка организација – EcoSync, реализује пројекат „GreenWeb“ у оквиру Програма доделе донација за интерни развој организација у оквиру трогодишњег програма „Права детета су људска права“ кога спроводи Ужички центар за права детета уз подршку Европске уније.

Избор теме: