Права детета су људска права

Извештај Мапирање и анализе потреба организација цивилног друштва које раде са децом и за децу

Ужички центар за права детета реализовао је истраживање „Мапирање и анализе потреба организација цивилног друштва које раде са децом и за децу“, с циљем да идентификује кључне изазове, капацитете, потребе и прилике са којима се суочавају организације цивилног друштва које раде са децом и за децу.


Налази показују да се и организације цивилног друштва које раде са децом и за децу суочавају са великим бројем изазова, попут финансијских, просторних, људских ресурса, промена у трендовима донаторских политика и слично. Упркос свему томе, многе организације успевају да опстану, захваљујући ентузијазму, упорности, личном ангажовању и посвећености јер ако нећемо ми да помогнемо деци, ко ће. Управо услед свих ових изазова који су препознати, а имајући у виду осетљивост циљне групе са којом раде, неопходно је даље јачање свеукупних капацитета организација цивилног друштва које раде са децом и за децу, као и подршка, како у делу едукације, менторства и финансија, тако и у сегменту умрежавања са циљем бољег међусобног повезивања и оснаживања.


Организације имају доста искуства у раду, чланице су различитих мрежа, и заправо, могу бити подршка једни другима у домену едукације, умрежавања, стручног усавршавања, менторства. Постоји заинтересованост организација да се креира заједничка платформа и да се активно укључе у њен рад кроз дељење примера добре праксе, експертизе, представљања свог рада, као и значајних резултата које су постигле у области унапређења права детета.


У домаћем оквиру спроведен је одређен број истраживања на тему капацитета и потреба, одрживости и изазова са којима се суочавају организације цивилног друштва, али не специфично са оним организацијама које раде СА децом и ЗА децу, чиме је вредност добијених података још већа. Резултати истраживања могу послужити као основа за креирање предлога практичних политика, препорука за доносиоце одлука, донаторску, академску заједницу, али и препорука за успешнији рад организација које раде са децом и за децу.


Истраживања је реализовано у оквиру пројекта „Права детета су људска права“ који спроводи Ужички центар за права детета уз подршку Европске уније, а који за циљ има унапређење и заштиту људских и права детета у Србији.

Истраживање у целости можете преузети ОВДЕ.

Избор теме: