Права детета су људска права

Социјалне вештине и драмски метод

Дете је од рођења изложено социјалним контекстом окружења, који може бити стимулативан, али и да има негативан утицај на његов раст и развој. Свакодневна интеракција са родитељима и другим људима помажу да дете развије социјалне вештине, она временом уче правила те интеракције тако да гледају док неко говори или да би сви учесници требало да имају шансу да нешто кажу/покажу.

Али шта када не иде све како би требало или како смо мислили да би требало?

Већина деце и младих са тешкоћама у развоју доживљавају тешкоће на пољу социјалних вештина и стварању пријатељстава. Развој друштвених вештина уз искуствено учење може помоћи у повећању степена укључености у заједницу, што директно утиче на квалитет особе са тешкоћама у развоју. Истраживања показују да драмски метод омогућава критичко промишљање и активно учешће, игра важну улогу у развоју индивидуалног самопоуздања и самоизражавања (Гонен и сарадници, 2003), и стога, иако је драма у суштини друштвена уметност, она је важно образовно средство које се користи у подучавању вештина (Јохнсон & О‟Неилл,1984).

Коришћењем драмског метода учења социјалних вештина можемо створити окружење у коме деца и млади уче важна правила друштвеног понашања кроз глуму и друге драмске технике.

Искуствено учење се показало као учинковит начин савладавања социјалних вештина. Искуства породица деце са тешкоћама у развоју показују позитивне ефекте оваквог начина учења: „Мој син игра игре односно одиграва ситуације из свакодневног живота у својој вршњачкој групи за развој социјалних вештина, те на тај начин има прилику да се запита зашто је одређена социјална вештина важна, а то може урадити у сигурном и подржавајућем простору“ – мама детета у аутистичном спектру.

Пројектом „Укључи ме“ подржаном од стране Ужичког центра за права детета и Европске уније желимо да ојачамо капацитете појединаца и организација да пруже подршку онима којима је потреба користећи драмски метод са циљем развоја социјалних вештина. „Укључи ме“ је подржан у оквиру пројекта „Права детета су људска права“  који спроводи Ужички центар за права детета у циљу унапређења и заштите људских и дечјих права у Србији. Пројекат је подржан од стране Европске уније и биће реализован у периоду од 2024. до 2026.године.

Вест преузета са блога Питајте Дефектолога.

Избор теме: