Права детета су људска права

Зашто локална демократија?


Удружење Центар локалне демократије (ЛДА) из Књажевца добило је подршку кроз Програм доделе донација за интерни развој организација. Овај програм подршке се реализује у оквиру трогодишњег пројекта „Права детета су људска права“, који спроводи Ужички центар за права детета уз подршку Европске уније.


Постоје различити начини на које то учешће може да се оствари: од тога да са нашим комшијама покренемо акцију и засадимо дрворед у нашој улици или да са нашим друштвом уредимо спортско игралиште у нашем крају па до тога да учествујемо на локалним изборима на којима бирамо наше представнике за локалну скушптину и потом пратимо њихов рад и дајемо им предлоге како да буду бољи.

Оснаживање младих да буду активни и свесни чланови друштва, као и њихово укључивање у доношење важних одлука, кључни су на свим нивоима – од локалног до међународног. То је и суштина ЕУ Стратегије за младе 2019–2027. У овом процесу, међународне организације, државе, општине и цивилно друштво играју важну улогу. Њихов циљ је да подрже младе генерације да развијају своје вештине и постану посвећени грађани.

Стратегија се заснива на три кључне речи: Укључи, Повежи и Оснажи. На основу тих принципа, млади су креирали 11 европских циљева који ће им помоћи да активно учествују у креирању будућности:

  • Повезивање младих с ЕУ
  • Једнакост свих полова
  • Инклузивна друштва за све
  • Права информација и конструктиван дијалог
  • Ментално здравље и благостање
  • Подршка младима у руралним подручјима
  • Квалитетно запошљавање за све
  • Квалитетно образовање
  • Више простора и могућности за учешће
  • Одрживост и заштита природе
  • Јачање омладинских организација и ЕУ програма

Како млада особа може да утиче на доношење одлука у Србији и у својој локалној заједници:

1. Кроз локалне омладинске организације:

У Србији постоји много омладинских организација и удружења грађана који се баве темама као што су образовање, животна средина, родна равноправност, култура, ментално здравље, и много других. Учлањивањем у такве организације, млади могу да утичу на локалне заједнице, учествују у пројектима и иницијативама, и предложе решења за специфичне проблеме. У Књажевцу је цивилни сектор веома активан и већина удружења организује активности намењене младима. Програме за младе најчешће организују Центар за креативни развој – Књажевац, Тимочки клуб и Центар локалне демократије ЛДА.

2. Учешће у раду Савета за младе:

У многим општинама постоје Савет за младе, који саветује локалне власти о питањима везаним за младе. Млада особа може постати члан овог савета и директно предлагати иницијативе, пројекте и решења локалним властима. У општини Књажевац постоји Савет за младе и Саветодавно тело младих, али је неопходно да млади покрену иницијативу да ова тела буду активнија и заступају младе у локалној заједници!

3. Јавне дебате и консултације:

Србија организује различите јавне расправе на локалном и националном нивоу у вези са новим законима и политикама. Млади могу присуствовати овим дебатама, изражавати своје мишљење и дискутовати о законима који их се тичу – као што су образовање, запошљавање или права младих. И на нивоу општине Књажевац повремено се организују овакви догађаји. Оно што недостаје како би се резултати ових консултација и применили је свакако Канцеларија за младе која је у једном кратком периоду функционисала у Књажевцу.

4. Грађанске иницијативе и петиције:

Кроз покретање грађанских иницијатива или потписивање петиција, млади могу да скрену пажњу власти на важне проблеме. Уколико петиција прикупи довољан број потписа, мора се узети у разматрање у Скупштини или локалним органима. ЛДА Књажевац је организовао у више наврата петиције и иницијативе за уређење Омладинског центра. У једном тренутку је постојала воља локалне самоуправе да уреди простор за младе, чак су и предложени одређени јавни простори, али до тога још увек није дошло.

5. Волонтирање и активизам:

Учешће у различитим волонтерским акцијама и друштвеном активизму омогућава младима да утичу на промене у својој заједници, подижу свест о одређеним темама и мобилишу друге младе људе за важне друштвене акције. И поред општег става да млади нису довољно заинтересовани да се друштвено ангажују, у Књажевцу још од 2007. године постоји омладиснки клуб који ради као неформална група при удружењима грађана која раде са младима и за младе. Организоване су многе волонтерске акције и друге активности које сваке године организује група од 15-20 младих.

Како млада особа може да утиче на доношење одлука у Европи? Више о томе можете сазнати на сајту Удружења Центра локалне демократије (ЛДА).

Избор теме: