Права детета су људска права

Одржана едукативна радионица у ОШ „Миле Дубљевић“ на тему инклузивног образовања

Лајковац, 30. септембар 2024. – Удружење Бази Мили реализовало је у ОШ „Миле Дубљевић“ у Лајковцу едукативну радионицу у оквиру пројекта „Педагошки асистент за децу са сметњама у развоју – обавезно занимање у инклузивној школи“, са циљем подршке развоју инклузивног образовања. Радионицу су водили Никола Савић, саветник Министарства просвете за инклузивно образовање, и Ива Јевтић, мастер педагог, који су говорили на тему „Родитељи и наставници као актери инклузивне школске климе“.

Главни фокус радионице био је на важности сарадње родитеља и наставника у стварању подстицајне инклузивне школске климе која обезбеђује подршку свим ученицима, посебно онима из осетљивих друштвених група, укључујући децу са сметњама у развоју, припаднике националних мањина и ученике из социјално неподстицајних средина. Радионица је организована у оквиру пројекта „Права детета су људска права“, који је подржала Делегација Европске уније, а спроводе Ужички центар за права детета и удружење Бази Мили.

извор: Удружење Бази Мили

Током радионице, учесници су дискутовали о изазовима недостатка педагошких асистената у школама, као и о високо постављеним критеријумима за њихово ангажовање. Присутни су указали на значај улоге дефектолога у инклузивном образовању, који би требало да сарађује са наставницима, родитељима и ученицима у циљу подршке деци са сметњама у развоју.

Омогућавање услуге педагошког асистента представља један од основних предуслова за једнак приступ образовању и укључивање свих ученика у заједницу. Успостављање оваквих услова допринело би прекиду дугогодишње праксе кршења права младих са инвалидитетом и остваривању права на образовање без дискриминације, у складу са чланом 24. Конвенције о правима особа са инвалидитетом.

извор: Удружење Бази Мили

Избор теме: