Права детета су људска права

Одржана онлајн обука на тему „Додатна образовна подршка (ДОП) у редовном вртићи/школи за децу са сметњама у развоју и инвелидитетом“

Удружење грађана Центар за подршику „Сведа“  у августу је одржала прву у низу обука на тему Додатна образовна подршка (ДОП) у редовном вртићи/школи за децу са сметњама у развоју и инвелидитетом за преко 140 професионалаца који раде са децом и за децу у сектору образовања, социјалне заштите, у организацијама цивилног друштва, али и за родитеље деце сметњама у развоју и инвелидитетом,

Обука је требало да допринесе унапређењу образовних могућности и осигура да сва деце имају приступ инклузивном образовању, квалитетном образовању без дискриминације – стицањем знања о правима и начинима реализације додатне образовне подршке (ДОП) ученицима са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Кључне теме обуке биле су: правни оквир као подршка образовању деце/ученика са сметњама и инвалидитетом; дискриминација у образовању – препознавање, превенција и интервенција; право на додатну образовну подршку (ДОП); врсте ДОП-а; индивидуално образовни план (ИОП) као ДОП; сервиси подршке деци/ученицима, родитељима, просветном кадру. Обуку су реализовале мр Данијела Вуковић, педагог и Зорица Шћекић, самостална педагошка саветница.

Учесници су обуку проценили изузетно корисном и практичном. Неки од бројних коментара учесника:  Одличан је био видео где сам видела конкретне примере других институција како су прилагодиле услове рада (просторе) у школи/ама. Изузетно корисно је било видети рад са децом са сметњама у развоју и инвалидитетом у оквиру наставе физичког васпитања. Јако је занимљив правни аспект. Семинар је изузетно едукативан а искуства су примењива у свакодневној пракси. Што више проблемских ситуација из непосредне наставе и како би се могла дата ситуација решити.

Презентација са обуке је доступна ОВДЕ.

Приручник „ИОП – Индивидуални образовни план“   нуди одговоре на најчешћа заједничка питања свим родитељима и дилеме са којима се сусрећу када се покрене питање образовања по ИОПу. Првенствено је намењен родитељима деце/ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом, која би требало да се образују по ИОП-у, или се већ образују уз овај вид додатне подршке. Садржај приручника је утемељен на правној регулативи у систему образовања и васпитања РСрбије, као и на ситуацијама у пракси које се јављају као последица спровођења Закона о систему образовања и васпитања у образовању деце/ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом у редовном вртићу или школи.

Обука је реализована у оквиру пројекта „Без дискриминације:  јачање капацитета за заговарање права на инклузију у образовању деце са сметњама у развоју и инвалидитетом“ који „Сведа“ спроводи у сарадњи са Ужичким центром за права детета, а уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

Избор теме: