Права детета су људска права

Лакше је кад ниси сам: Удружење „Сидро” покренуло нови сајт за подршку родитељима деце са потешкоћама у развоју

Каткад је довољно поразговарати, посаветовати се, поделити жеље, страхове, наде или разочарења. Управо вођени овим идејама, пре четири године родитељи деце са потешкоћама у развоју основали су удружење „Сидро”. Њихова мисија од самог почетка била је створити место где родитељи могу добити све потребне информације и, што је најважније, осетити да нису сами у изазовима са којима се суочавају. Од сада, ово место добија своју дигиталну димензију – удружење „Сидро” је покренуло свој сајт.

„Са порастом броја родитеља, старатеља, хранитеља и неговатеља који су нас контактирали, указала се потреба да све информације које делимо у индивидуалним разговорима објединимо на једном месту. На тај начин штедимо драгоцено време родитеља, које могу посветити превенцији, раној интервенцији и остваривању права које њихова деца имају,” објашњава Андреа Димитријевић, оснивачица „Сидра”. „Захваљујући подршци Ужичког центра за права детета и ЕУ кроз пројекат Права детета су људска права, креирали смо сајт који функционише као портал за информисање породица деце са потешкоћама у развоју,” додаје Андреа.

На сајту се већ у почетној верзији могу наћи основне информације о активностима удружења и могућностима за укључивање родитеља и шире заједнице. Такође, ту је и адресар подршке који садржи контакте организација цивилног сектора, градских институција и развојних вртићких група, као и Ресурсног центра који пружа подршку инклузивном образовању. Посебан део сајта посвећен је остваривању права, где родитељи могу наћи детаљне упуте о правима која њихова деца имају, као и кораке које треба предузети да би та права остварили.

Покретањем сајта, „Сидро” наставља да шири своју мисију подршке родитељима и деци са потешкоћама у развоју, чинећи информације доступнијим и кориснијим за све којима су потребне.

Сајт удружења „Сидро” континуирано расте и развија се како би пружио што квалитетнију подршку родитељима деце са потешкоћама у развоју, као и стручњацима. Посебно значајни делови сајта су одељци „Из угла родитеља“ и „Из угла стручњака“.

Из угла родитеља садржи инспиративне приче искуснијих родитеља, које служе као подршка и мотивација млађим родитељима који тек улазе у изазове одгајања деце са развојним потешкоћама.

Из угла стручњака обухвата савете и перспективе стручњака из области здравства и образовања – просветних радника, васпитача, дефектолога, психотерапеута и других стручњака искусних у пружању подршке овој деци. Овај сегмент ће се континуирано допуњавати одговорима на питања родитеља.

Андреа Димитријевић, оснивачица „Сидра”, истиче важност заједничке акције у наредном периоду:

„Жеља нам је да ово место постане живо кроз размену искустава са колегама и родитељима посвећеним развоју инклузивног друштва. У плану нам је велика акција – позив привредницима, играоницама и спортским друштвима да нам се придруже у креирању мреже попуста за „Сидро-КАРТИЦУ”. На тај начин, ширићемо мрежу породица и подстаћи њихово укључивање у заједницу, што ће допринети видљивости и побољшању услова подршке породицама.”

Андреа верује да ће време показати колико је сајт „Сидро” драгоцен ресурс за све којима су потребне информације и подршка.

„Када смо као породица пролазили кроз изазове превремено рођеног дечака са развојним кашњењима, а касније дијагностификованим аутизмом, место попут овог сајта би нам много значило. Добродошли сте, било да сте родитељ, старатељ, усвојитељ, стручњак, привредник или волонтер!” поручује Андреа Димитријевић.

Сајт “Сидро” наставља да се развија као поуздан извор информација и подршке, како за родитеље, тако и за све који су укључени у инклузивни развој друштва.

Избор теме: