Права детета су људска права

Удружење грађана руСТЕМ

Наталија Будински, Удружење грађана руСТЕМ

Образовање као људско и дечије право: улога Европске уније и пројеката за промоцију образовања у руралним срединама


Образовање је основно људско право које омогућава појединцима да развију своје потенцијале, постану активни грађани и допринесу друштву. Образовање није само средство за стицање знања, већ и кључ за превазилажење сиромаштва, подстицање економског раста и унапређење друштва у целини. Према Универзалној декларацији о људским правима, образовање треба да је бесплатно и доступно свима, барем на основном нивоу. Међутим, данашње друштво још увек није достигло тај идеал и образовање није доступно свима једнако и то зависи од многих фактора. Потребно је да се створити свет у којем свако дете, сваки појединац, без обзира на своје порекло или околности, има приступ квалитетном образовању и прилику да оствари свој пуни потенцијал.

Како овај свет нема чаробни штапић да би створио идеално образовање, потребно је да се сами побринемо за боље сутра. Са том идејом смо се водили када смо 2020. године, пар дана пре короне, основали удружење грађана које се бави промоцијом образовања у руралним срединама и у раду са осетљивим групама. Удружење смо назвали руСТЕМ, што значи рурал СТЕМ, где стем представља скраћеницу за science, technology, engineering i mathematics, односно савремени концепт образовања где се природне науке и математика међусобно преплићу и повезују са реалним проблемима. Циљ удружења је да подстакнемо што више младих људи, али генерално и локалну заједницу, да се образују, информишу, да прате савремене образовне трендове јер се и у малим срединама могу родити велики научници.

Извор: Удружење грађана руСТЕМ
Извор: Удружење грађана руСТЕМ

И тако смо кренули у правцу остваривања свог плана, корак по корак, пројекат по пројекат, градећи препознатљивост у својој средини и мењајући ставове, погледе и мишљења о значају науке и образовања. Приликом свог рада фокусирали смо се на подстицање девојчица и младих жена у одабиру будућих занимања у области природних наука и математике, дигиталној безбедности, медиској писмености и подстицања предузетништва, јер су то актуелне теме у савременом свету. Пројекти које смо реализовали су били подржани од Покрајинске владе, Министарства просвете и Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и ту смо остварили лепу сарадњу. Међутим, наш циљ је да се више укључимо у пројекте које финансира Европска унија. 

До сад смо учествовали три пута разменама омладинских радника у Словачкој и то нам је донело нова знања у области инклузије и партиципативних пројеката која планирамо да применимо у свом даљем раду. Тежимо ка томе да кроз европске фондове и сами организујемо размене омладинских радника, поделимо своје знање и искуство, као и да се укључимо у образовање одраслих. Ми смо препознали да Европска унија  има значајну улогу у промоцији образовања као људског и дечијег права, као и да кроз своје политике и програме, Европска унија настоји да обезбеди висококвалитетно образовање за све грађане, без обзира на њихово порекло или социјални статус. Програми као што су Ерасмус+ и Хоризонт 2020 пружају финансијску подршку за образовне иницијативе широм Европе, подстичући иновације и сарадњу између образовних институција и то је управо велика шанса за једно мало удружење као што је наше.

Извор: Удружење грађана руСТЕМ

Надамо се да ћемо бити успешни на том путу и да ћемо постићи свој циљ јер организације које се баве промоцијом образовања у руралним срединама могу да имају виталну улогу у превазилажењу недостатака ресурса, инфраструктуре и приступу квалитетном образовању.

„Једно дете, један учитељ, једна књига, једна оловка могу променити свет” су речи добитнице Нобелове награде за мир Малале Јусуфзај и порука да за боље образовање није потребно много, само добра воља и подстицајна средина.

Удружење грађана „руСТЕМ“ из Руског Крстура подржано је у оквиру Програма доделе донација за интерни развој организација. Овај вид подршке удружењима спроводи се у оквиру трогодишњег пројекта „Права детета су људска права“ кога спроводи Ужички центар за права детета уз подршку Европске уније.

Наталија Будински, Удружење грађана руСТЕМ

Избор теме: