Права детета су људска права

Јако Сидро-снажна породица!

Ауторка текста: Андреа Димитријевић, оснивачица и председница Удружења СИДРО

СИДРО није само реч — то је метафора за снажну породицу која, попут чврстог јахтског сидра, држи свој брод, своје малишане, на површини, чак и у највећим олујама. У мирним морима, оно представља сигурност и подршку.

У марту 2020. године, у току пандемије коронавируса, основано је Удружење родитеља деце са потешкоћама у развоју. Пандемија је довела до потпуне изолације и прекида свих облика подршке и комуникације, што је посебно лоше утицало на породице ове деце. Све то довело је до уочавања значајне празнине у пружању правовремених и прецизних информација, као и у емоционалном и психолошком оснаживању родитеља.

Основна порука коју наша организација шаље породицама деце са развојним потешкоћама је НИСТЕ САМИ!

Из жеље да сви родитељи добију подршку и информације које су им потребне, како би скратиле пут својој деци и себи, и то време усмерили на развој детета, настала је наша организација. Желимо да нико не осети искљученост и изолацију.

Од самог оснивања заступамо становиште да је оснажена породица главни фактор у побољшању стања детета/деce са потешкоћама у развоју и инвалидитетом. Стога је важно да сви чланови породице континуирано добијају подршку.

Родитељи, старатељи, усвојитељи и хранитељи могу наћи све информације на једном месту, посебно када је у питању остваривање права и добијање подршке у нашем граду. Породице умрежавамо у онлајн заједницама где могу размењивати искуства, оснажити се и учити једни од других. Пружамо индивидуална саветовања, едукације, психотерапеутску подршку и радионице личног развоја.

Такође, организујемо радионице оснаживања, спортске и културне активности за браћу и сестре деце са потешкоћама у развоју. За нашу децу пружамо групне дефектолошке радионице, које су постале препознатљиве под именом СИДРО, као и радионице енглеског језика и психолошке радионице у сарадњи са „БЦД центром“. У плану су и разна културна, музичка, социјална и спортска дешавања уз подршку локалне самоуправе.

Од 2022. године, СИДРО је постало члан Републичког удружења младих и студената са хендикепом. Овај корак је део нашег петогодишњег плана развоја за период 2025-2030, у којем смо фокус ставили на побољшање услова за спровођење инклузије у пракси у Шумадијском округу и на заступање права детета на свим нивоима.

Наши чланови су читаве породице, а волонтери, сарадници и породице са децом типичног развоја су увек добродошли. Заједно радимо на подизању свести о важности разумевања, емпатије, толеранције, љубави и поштовања према свим особама.

Ширимо нашу мрежу сарадника на локалном нивоу, али и ван граница наше земље, верујући да заједно можемо постићи много више!

Удружење „Подршка породици СИДРО“ из Крагујевац подржано је у оквиру Програма доделе донација за интерни развој организација. Овај вид подршке удружењима спроводи се у оквиру трогодишњег пројекта „Права детета су људска права“ кога спроводи Ужички центар за права детета уз подршку Европске уније.

Избор теме: