Права детета су људска права

Центар локалне демократије ЛДА 

Ана Јовановић, председница удружења ЛДА


Центар локалне демократије ЛДА је непрофитно удружење грађана настало 2001. године на иницијативу Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе с циљем подршке развоју локалних демократских процеса и промовисању људских права и активног грађанства у централној и јужној Србији.

О томе говори Резолуција 73 (1998) Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе.

Првобитни назив удружења, по коме смо и данас препознати у нашој међународној мрежи, је Агенција локалне демократије за централну и јужну Србију. Током 2003. године званично смо се регистровали под називом Центар локалне демократије ЛДА.  Седиште удружења било је у Нишу све до априла 2014. године, када смо, ширећи свој програм, главну канцеларију преселили у Књажевац, град у југоисточној Србији.

Зашто локална демократија?

Преамбула Европске повеље о локалној самоуправи каже да је право свих грађанки и грађана да учествују у вођењу јавних послова демократски принцип који важи у свим земљама чланицама Савета Европе.

Као организација залажемо се за право сваког од нас да учествујемо у процесу доношења одлука и дајемо допринос развоју заједнице у којој живимо. То је за нас суштина локалне демократије.

Постоје различити начини на које то учешће може да се оствари: од тога да са нашим комшијама покренемо акцију и засадимо дрворед у нашој улици или да са нашим друштвом уредимо спортско игралиште у нашем крају па до тога да учествујемо на локалним изборима на којима бирамо наше представнике за локалну скушптину и потом пратимо њихов рад и дајемо им предлоге како да буду бољи.

Желимо да охрабримо грађане и грађанке да буду активни у својој заједници, да сами допринесу стварању бољих услова живота у тој заједници и да им кроз наше програме понудимо неке конкретне могућности  за то.

Наша мисија

Неформалном едукацијом социјалних актера, информисањем, умрежавањем и промовисањем принципа активног грађанства Центар локалне демократије ЛДА пружа подршку демократском, социјалном, економском и културном развоју локалних заједница у којима ради.

У складу са овом мисијом, спроводимо две врсте активности:

Активности на локалном нивоу које подстичу међусекторску сарадњу социјалних актера и учешће грађанки и грађана у животу локалне заједнице;

Активности на међународном нивоу које подстичу децентрализовану сарадњу локалних самоуправа и удружења из Србије и Европе.

Наши принципи рада

•             Потребе локалне заједнице у фокусу 

•             Социјална кохезија заједнице

•             Активно грађанство

•             Одрживи развој заједнице

•             Умрежавање на локалном и међународном нивоу

•             Солидарност, толеранција, поштовање људских права и слобода

•             Мултикултуралност

Рад са младима и за младе

Од 2008. године ЛДА реализује посебан програм за младе који укључује пројектне, али и велики број волонтерских активности. Овај програм осмишљавају и воде млади ЛДА активисти и активисткиње. Циљеви ЛДА омладинског програма су:

•             Подршка аутентичним омладинским иницијативама,

•             Изградња мреже младих чланова и развој волонтеризма,

•             Подршка унапређењу знања и развоју разноврсних вештина код младих, са посебним фокусом на  интеркултуралне вештине, кроз програме неформалног образовања,

•             Подршка мобилности младих.

Кроз директан рад са неформалним групама младих дајемо допринос развоју омладинског активизма у општини Књажевац, радимо на унапређењу њихових знања о структурама и процесима доношења одлука на локалном нивоу, као и мотивисању и подстицању њиховог активизма у локалној заједници. С друге стране, кроз директан рад са доносиоцима одлука у општини Књажевац дали смо допринос унапређењу њихове свести о потреби успостављања директне комуникације са грађанима, превасходно са младима. Кроз истраживања и акције заговарања указали смо на потребе младих општине Књажевац и допринели смо да оне постану део разговора у заједници.

У свом раду блиско сарађујемо са локалним образовним, културним и другим јавним институцијама које раде са младима јер сматрамо да на тај начин можемо остварити најбоље резултате, допуњујући се међусобно и развијајући заједничке програме.

Кроз дељење знања, искустава и пракси рада, позиционирали смо се као извор подршке грађанима који желе да се ангажују у цивилном сектору кроз оснивање сопствених удружења грађана или као аутори и/или реализатори пројеката. На тај начин допринели смо додатно развоју активног грађанства у општини Књажевац.

Као део међународних мрежа, омогућили смо умрежавање и размену искустава и добрих пракси различитих локалних актера (локалне самоуправе, образовних и културних институција, удружења) са њиховим колегама  из других локалних заједница из региона западног Балкана и ЕУ.

Организујући гостовања културних програма, који су врло често представљали друге културе, створили смо услове за бољу културну партиципацију младих али и осталих грађана/ки општине Књажевац. Додатно, ови и програми мобилности које смо реализовали посебно са младима који се могу сматрати младима са географским и економским потешкоћама, доринели смо развоју њихових интеркултуралних вештина и тиме, надамо се, дугорочно посматрано дали допринос стварању једне отворене, толерантне и инклузивне заједнице.

Удружење Центар локалне демократије ЛДА  из Књажевца подржано је у оквиру Програма доделе донација за интерни развој организација. Овај вид подршке удружењима спроводи се у оквиру трогодишњег пројекта „Права детета су људска права“ кога спроводи Ужички центар за права детета уз подршку Европске уније.

Избор теме: