Права детета су људска права

 Креативни погон: Технике циркуса у раду са децом

РАЗЛИЧИТОСТ НАС КРОЗ ЦИРКУС ЈАЧА

Председник удружења, Драган Јајић Владисављев

У намери да оставримо своје циљеве и снове везане за уметност, инклузију, активизам и културу 2010. године, група ентузијаста основала је удружење Креативни погон.

У исто време када је основан Креативни погон у наше животе ушао је и циркус, а донео га је пријатељ са Канарских острва. Кроз циркус, вед петнаест година, успешно прилазимо изазовима свих врста, људима свих узраста, различитих потреба, социјалног статуса, повезујемо их, мењамо перспективу, успостављамо поверење и разумевање. Нашој заједници све више се прикључују слободоумни људи који разумеју шта и како радимо, понекад боље, чак и од нас самих.

Прихватање различитости, емпатија, подршка, критичко мишљене и слобода су суштинске вредности Креативног погона. Последних година, колико смо пуноправни чланови циркуске мреже Караван, сусредемо се са циркуским организацијама и школама циркуса из целог света и део смо породице која се међусобно подржава и помаже.

Испоставља се да се у академским круговима веома много говори о образовању где је ученик у центру образовног процеса, док се у пракси мало или нимало користи, са друге стране, у циркусу то је пракса од како постоје школе циркуса .Баш зато што је циркуска педагогија окренута ка индивидуи и анализи могућности сваког члана колектива, можемо да изградимо поверење у групи где су сви, како је један родитељ рекао у „Сигурној Луци“. Циркус је место без такмичења и осуде, овде су „глупе“ идеје – најбоље идеје, славимо грешке и ствари окредемо наглавачке. У таквом амбијенту чланови групе су слободни да предлажу, да искажу своје мишљење да буду креативни, слободни и своји јер имају подршку осталих чланова групе. Такав приступ са младима спроводимо у свим нашим пројектима . Последњи пројекат који смо урадили са тинеџерима из наше школе циркуса, била је представа „Поглед.

„Слободна деца Цирконеа” како их зовемо, су сама осмислила представу користеди циркуске вештине али пре свега критичко мишљене. Када описују рад на представи кажу: „највише смо међусобно разговарали и дискутовали о томе како да представом прикажемо публици наше виђење образовног система и живота уопште”.

Тинејџери школе циркуса имају позитиван став јер су свесни да, ако су научили да жонглирају, раде акробатику у ваздуху, возе уницикле, ходају по жици… могу да рачунају једни на друге и тако савладају све препреке. То су радознали млади људи који увек имају питања, спремни су за расправу, млади који де бити будуди лидери и пример за слободну реч и мисао. Поносимо се нашим новим младим члановима који су спремни да уче и усвршавају се те шире ову јединствену причу примене циркуса у решавању проблема.

Данас, на нашу радост, Кретивни погон успешно сарађује са образовним институцијама, учествује у уједињењу независне савремене извођачке сцене, заговара за добијање простора за циркуску заједницу и признавање циркуса као уметности. Учествујемо у реализацији пројеката кроз које промовишемо циркус као образовно средство; помажемо удружењима из малих места у оснивању независних културних центара; залажемо се за афирмацију различитости и усвајање демократских вредности и на тај начин утичемо на развој наше заједнице. Радују нас нови пројекти и препозавње нашег рада као нове праксе јер тада имамо потврду да су све ове године љубави према оном чиме се бавимо ишле у добром правцу.

Удружење грађана Креативни погон из Новог Сада   подржано је у оквиру Програма доделе донација за акционе пројекте у области права детета. Овај вид подршке удружењима спроводи се у оквиру трогодишњег пројекта „Права детета су људска права“ кога спроводи Ужички центар за права детета уз подршку Европске уније.

Избор теме: