Права детета су људска права

Резултати Мониторинга политичке злоупотребе деце

Пријатељи деце Србије су (током маја и јуна 2024. године) спровели други по реду мониторинг политичке злоупотребе деце у предизборном процесу (у даљем тексту Мониторинг 2), како би утврдили опсег и карактер политичке злоупотребе деце у Србији, као и евентуалне промене у трендовима у односу на први Мониторинг који је спроведен током избора у децембру 2023. године (у даљем тексту Мониторинг 1).

Кроз анализу прикупљених података, настојимо да пружимо јаснију слику о размерима овог проблема, идентификујемо кључне актере и механизме злоупотребе. Циљ ове иницијативе је да информишемо ширу заједницу и политичке актере о овом феномену, позовемо их на заједничку одговорност према деци и поштовању и заштити њихових права.

У четвртак 26. септембра у Медија центру по први пут су представљени резултати другог Мониторинга и компаративни преглед предизборних процеса избора у децембру 2023. и јуну 2024.

Панелисти на догађају били су: Весна Јањевћ Поповић, школски психолог, дугогодишњи сарадник Пријатеља деце Србије и УНИЦЕФ-а, аутор и коаутор неколико приручника за родитеље, Првослав С. Плавшић, дипломирани психолог, до 2003. године директор савезне Агенције за истраживање медија и односа с јавношћу, аутор публикације ,,Деца и медији – Правилник против злоупотребе деце у медијске сврхе и Кодекс о заштити деце од политичких злоупотреба“, резултате мониторинга представила је Дубравка Кахримановић, програмска координаторка у Пријатељима деце Србије, разговор је модерирала Ива Ераковић, директорка Пријатеља деце Србије.

Снимак конференције и Мониторинг извештај.

Вест преузета са сајта Пријатељи деце Србије

Избор теме: