Права детета су људска права

Реализована обука „Савремени приступи у раду са децом и младима са трауматским искуствима“

Ужички центар за права детета реализовао је обуку Савремени приступи у раду са децом и младима са трауматским искуствима03.10.2024. са професионалцима из организација цивилног друштва које раде са децом и за децу и њиховим сарадницима из других система.

            Обука је омогућила увиде у нове трендове и приступе у раду који се заснивају на пракси заснованој на знањима о трауми, што је јако значајно ако се има у виду контекст у коме одрастају деца и млади из породица из осетљивих друштвених група, али и пораст стопе вршњачког насиља, пораст стопе развода, насиља у породици и сл. Са друге стране, многи професионалци који раде са децом и младима са оваквим животним искуствима осећају замор у раду и сагоревање, те је и из тог разлога важно обезбедити квалитетну бригу о себи, што такође подразумева пракса заснована на знањима о трауми.

Верујемо да су теме које су обухваћене овом обуком допринеле јачању компетенција професионалаца који раде са децом и младима и/или се баве заштитом права детета, како би могли да препознају знакове трауме, да разумеју значење одређених понашања деце и да адекватно реагују. Такође, обука омогућава да професионалци боље разумеју и своју улогу у животу детета/младе особе и да јој на тај начин помогну, без обзира да ли се баве директним радом са децом или су представници организација које се баве политикама и заговарачким активностима. Оваквим приступом подижемо стандарде квалитета професионалног рада и бриге о деци и младима.

Кључне теме о којима се дискутовано су: комплексна траума, негативна искуства у детињству, еколошки модел, развој детета и памћење, реакције на трауму, теорија латентне рањивости, завршна разматрања. Реализаторка тренинга је доц. др Јелена Танасијевић, запослена на Филозофском факултету у Новом Саду, на Одсеку за социјални рад.

Обука се реализује у оквиру пројекта  Права детета су људска права  који спроводи Ужички центар за права детета у циљу унапређења и заштите људских и дечјих права у Србији. Пројекат је подржан од стране Европске уније и биће реализован у периоду од 2024. до 2026. године.

Избор теме: