Права детета су људска права

Приручник за развој социјалних вештина кроз примену драмског метода”

Шта су социјалне вештине? Социјалне вештине су способности појединца неопходне да познаје себе, улази у односе са другима, да ствара и одржава задовољавајуће везе. Оне служе човеку да флексибилно прилагоди своје понашање и одређеној ситуацији, као и личним потребама и жељама.

Зашто социјалне вештине? Социјалне вештине су вештине којим се задовољава основна људска потреба за контактом са другим бићем и комуникацијом. Оне су алат како за изражавање себе, својих потреба и емоција, тако и за разумевање других људи, њигових потреба и емоција. Ако не поседујемо развијене социјалне вештине, нећемо добро разумети ни себе ни околину, и долазиће до неспоразума. Када их развијамо, боље разумемо себе, разумемо друге и добро креирамо односе.

Како се уче вештине? Социјалне вештине се уче из односа разумевања ова три аспекта: ОКОЛИНА + ДРУГИ + ЈА. Разумевањем околине тј. околности у којима смо се нашли, пожељног понашања, друштвених правила + разумевања осећања других људи, њихових потреба и изражавања тела и говора + изражавање сопствених осећања, потреба и жеља = добија се комплетна слика. Драмски метод је лак за учење. Он спаја игру са учењем, забаву са грешкама, мењање улога са озбиљним задацима, осећања са радњом. Драмски метод пружа могућност учења кроз прихватање – прихватам да не знам, уживам у томе, испробавам нове начине и могу да се мењам.

У току пројекта “УКЉУЧИ МЕ” који подржава Делегација Европске уније, а спроводи Ужички центар за права детета објављен је “Приручник за развој социјалних вештина кроз примену драмског метода”.

Овај приручник је настајао годинама, а развијен је у сарадњи са стручњацима из различитих области рада са децом (дефектолозима, психолозима, окупационим терапеутима и слично) и одговара на њихове потребе. Приручник је намењен свима који раде са децом и младима на развоју социјалних вештина, а желе да то ураде користећи драмски метод уз супервизију МОЈ НАЧИН.

Овај материјал објављен је уз финансијску помоћ Европске уније. За његову садржину одговорно је искључиво Удружење „Мој начин”, и он нужно не одражава званичне ставове Европске уније.

Приручник можете пронаћи ОВДЕ.

Вест преузета са сајта организације МОЈ НАЧИН.

Избор теме: